Translate

четвер, 14 лютого 2019 р.

Надання відпустки на час іспитів у вечірній школі

    За минулий рік власник відмовив працівниці в наданні оплачуваної відпустки для підготовки та здачі випускних іспитів за 11 клас вечірньої школи і надав відпустку без збереження зарплати. Чи правильно це?
Г. Степанова, Житомирська обл. 

    Відповідь. За статтею 202 КЗпП працівникам, які проходять виробниче навчання або навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, власник або уповноважений ним орган повинен створювати потрібні умови для поєднання роботи з навчанням.
    Відповідно до ст. 13 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, надається додаткова оплачувана відпустка на період складання:
    випускних іспитів в основній школі — тривалістю 10 календарних днів;
    випускних іспитів у старшій школі — тривалістю 23 календарних дні;
    перевідних іспитів в основній та старшій школах — від чотирьох до шести календарних днів без урахування вихідних.
    Працівникам, які складають іспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю відповідно 21 і 28 календарних днів.
   Відпустки без збереження заробітної плати надаються з ініціативи працівника, і їхня тривалість чітко регулюється ст. 25 і 26 Закону.
    Отже, на період випускних іспитів учням, які поєднують навчання з роботою, Законом гарантовано право саме на оплачувану відпустку.

Джерело: Надання відпустки на час іспитів у вечірній школі // Праця і зарплата. - 2019. - № 5 . -  С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар