Translate

четвер, 23 січня 2020 р.

Про поділ щорічної основної відпустки

    Чи можна надати працівникові частину щорічної основної відпустки, крім основної її частини (14 календарних днів), у кількості двох календарних днів, що припадають на суботу і неділю?
Є. Кульженко, Одеська обл.


    Відповідь. Згідно зі статтею 12 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки необов'язково має бути першою її частиною.
   Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівникові, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше як упродовж 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.
    Частиною 1 ст. 12 Закону передбачено лише можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов'язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник.
    Оскільки остаточне рішення щодо надання працівникові відпустки ухвалює роботодавець, з метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничі обставини, він може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, також може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не поділити її взагалі.
    Відповідно до ст. 5 Закону тривалість відпусток визначається цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.
    Отже, щорічна відпустка чи її частина може надаватися працівникові в будь-який календарний день, у тому числі. як у наведеному в листі випадку, в суботу та неділю.

Джерело: Про поділ щорічної основної відпустки // Праця та зарплата. - 2019. - № 19. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар