Translate

четвер, 23 січня 2020 р.

Право на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань

    Чи має право держслужбовець на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у новому органі, якщо він звільнився з держслужби на попередньому місці роботи, де одержав щорічну відпустку з виплатою допомоги на оздоровлення, а через деякий час за конкурсом вступив на держслужбу в іншому органі?
Ф. Перепелиця, Полтавська обл.

    Відповідь. За статтею 54 Закону України «Про державну службу» (із змінами, далі — Закон) державним службовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Порядок надання та розмір такої допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Порядком надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2016 р. № 500 (далі — постанова № 500), передбачено, що державним службовцям матеріальна допомога може надаватися один раз на рік у розмірі середньомісячної заробітної плати на підставі особистої заяви.
    Законом та постановою № 500 не передбачено виплати державному службовцеві двох допомог для вирішення соціально-побутових питань (зокрема, у випадку звільнення та в подальшому прийняття на державну службу, а також її отримання незалежно від місця роботи і посади) за відповідний рік.
   Таким чином, законодавством для кожного державного службовця передбачається лише одна матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, яка виплачується один раз на рік, оскільки підставою для виплати державному службовцеві є один нормативно-правовий акт (саме Закон).
    Виходячи з викладеного, у випадку, зазначеному в листі, державний службовець не має права на допомогу на новому місці роботи, оскільки він її вже одержав на підставі Закону.

Джерело: Право на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань  // Праця та зарплата. - 2019. - № 19. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар