Translate

середу, 12 серпня 2020 р.

Обчислення середньої зарплати для виплати грошової допомоги

   У січні 2020 р. працівник від­працював шість робочих днів, решту днів перебував у відпустці. У лютому він хворів.
   Як слід було визначити період для обчислення середньої зар­плати і нарахування грошової допомоги цьому працівникові, якщо в березні 2020 р. йому надавала­ся щорічна основна відпустка?
В. Мельник, м. Дніпро

 

   Відповідь. Пунктом 2 Порядку об­числення середньої заробітної пла­ти, затвердженого постановою Кабі­нету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), визначено, що в усіх випадках збереження се­редньої заробітної плати (крім опла­ти часу відпусток) обчислення се­редньої заробітної плати провадить­ся виходячи з виплат за останні два календарних місяці, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана виплата.

   При цьому чинним законодав­ством не передбачено, що розрахун­кові місяці мають бути повністю від­працьовані. Якщо протягом розра­хункових місяців відпрацьовано хоча б один день, обчислення середньої заробітної плати провадитиметься виходячи з виплат за цей день.
Згідно з пунктом 3 Порядку до складу виплат, які враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках м збереження, включаються: основна заробітна плата, доплати, надбавки, премії, які не мають одноразового характеру, винагороди за підсумками роботи за рік і вислугу років, індексація тощо.
   Виплати, які не враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, визначено п. 4 Порядку.
Для обчислення середньої заробіт­ної плати за останні два місяці також не враховуються виплати за час, про­тягом якого зберігається середній за­робіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, від­рядження тощо) та допомога по тим­часовій непрацездатності.
   Відповідно до п. 8 Порядку, якщо се­редньомісячна заробітна плата визна­чена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і до­помоги, вона обчислюється множен­ням середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.
   Середньоденна заробітна плата об­числюється діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпра­цьованих робочих днів за цей період.
   Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарних місяці згід­но з графіком роботи підприємства, встановленим із дотриманням вимог законодавства. 

Джерело:  Обчислення середньої зарплати для виплати грошової допомоги // Праця та зарплата. - 2020. - № 17. - С. 6.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар