Translate

пʼятницю, 2 жовтня 2020 р.

Про ведення трудових книжок працівників

   Чи має право юридична особа як суб'єкт господарювання вести трудові книжки без проставляння відбитка печатки?
  Чи правомірною буде відмова органів державної влади, органів місцевого самоврядування (в тому числі територіальних підрозділів Пенсійного фонду України, Державної служби зайнятості України) прийняти трудову книжку від громадянина за відсутності відбитка печатки юридичної особи?
О. Дяченко, Полтавська обл.


   Відповідь. Згідно з пунктом 2.12 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 58 (зі змінами), після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність унесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів на якому вперше заповнювалася трудова книжка.
   Однак відповідно до ст. 581 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки. Використання суб'єктом господарювання печатки не є обов'язковим.
   Відбиток печатки не може бути обов'язковим реквізитом будь-якого документа, що подається суб'єктом господарювання до органу державної влади або органу місцевого самоврядування. Копія документа, що подається суб'єктом господарювання до органу державної влади або органу місцевого самоврядування, вважається засвідченою у встановленому порядку, якщо на такій копії проставлено підпис уповноваженої особи такого суб'єкта господарювання або особистий підпис фізичної особи — підприємця. Орган державної влади або орган місцевого самоврядування не вправі вимагати нотаріального засвідчення вірності копії документа, якщо така вимога не встановлена законом.
    Наявність або відсутність відбитка печатки суб'єкта господарювання на документі не створює юридичних наслідків.
   Відповідно до ст. 16624 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) вимога посадової особи органу державної влади або органу місцевого самоврядування про наявність на документі, що подається суб'єктом господарювання, відбитка його печатки або нотаріального засвідчення вірності копії документа, якщо обов'язковість такого нотаріального засвідчення не встановлена законом, або відмова у прийнятті документа через відсутність на ньому відбитка печатки суб'єкта господарювання або нотаріального засвідчення вірності копії документа, якщо обов'язковість такого нотаріального засвідчення не встановлена законом, — тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
   Оскільки закони мають вищу юридичну силу, у разі суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону.
  Отже, відмова органів державної влади або органів місцевого самоврядування у прийнятті трудової книжки від працівника через відсутність на ньому відбитка печатки суб'єкта господарювання не є правомірною.
   Згідно зі ст. 41 КУпАП накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності (від З0 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за порушення вимог законодавства про працю в частині ведення трудових книжок (відсутність відбитка печатки) не передбачено.

 Джерело:  Про ведення трудових книжок працівників // Праця та зарплата. - 2020. - № 34. - С. 13.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар