Translate

середу, 25 листопада 2020 р.

Як приватизувати земельну ділянку: покрокова інструкція

    Для приватизації земельної ділянки вам необхідно здійснити такі дії :
    Звернутися до  державного органу (міської ради, сільської ради) із письмовою заявою для надання дозволу на розробку проекту землеустрою. У заяві має бути зазначено  цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Протягом  місяця відповідний державний орган має прийняти рішення про надання дозволу або про відмову у наданні такого дозволу.
    У разі прийняття рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки потрібно замовити в землевпорядній організації виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

       Проект відведення земельної ділянки підлягає погодженню з управлінням Держгеокадастру та управлінням комунальної власності та архітектури вашої місцевості. Протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту або його копії відповідні органи зобов’язані безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні.
    Для подальшої реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі необхідно звернутися до відповідного  управлінням Держгеокадастру із заявою про внесення відомостей до Державного земельного кадастру:
    оригіналом документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (погоджений проект землеустрою, за потреби, позитивний висновок експертизи);
    документацією із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.
   Строк розгляду заяви – 14 днів. Внесення відомостей до Державного земельного кадастру здійснюється безоплатно. Крім того, на підтвердження державної реєстрації Вам безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, в якому зазначаються відомості внесені до Поземельної книги, зокрема, кадастровий номер. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.
    Наступний крок – це затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для затвердження проекту землеустрою Вам необхідно надати до відповідного державного органу клопотання про затвердження проекту землеустрою. До клопотання додаються:
    екземпляр погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
    витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.
    Строк розгляду клопотання – протягом 14 днів з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
   Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.
    Для реєстрації права власності на земельну ділянку необхідно звернутися до виконавчого комітету вашої місцевості або до нотаріуса.
Перелік необхідних документів:
    заява встановленої форми;
    документ, що посвідчує особу;
    засвідчена копія рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;
    витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
    документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно – в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на червень 2020 року – 210,20 грн).
   Строк розгляду: до 5 робочих днів з дня подачі документів. 

 Джерело:  Як приватизувати земельну ділянку: покрокова інструкція // Поради юриста. - 2020. - № 11. - С. 11.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

 


Немає коментарів:

Дописати коментар