Translate

понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Обчислення пенсії по інвалідності

     Роз'яснюють фахівці Пенсійного фонду України

   Брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у період з 4 до 28 травня 1986 р. та з 28 лютого 1988 до ЗО березня 1990 р. Чи маю право на обчислення пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків, визначених із заробітку за період роботи в зоні відчуження з 4 до 28 травня 1986р. ?
М. Петренко, Київська обл.


   Відповідь. Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.201 Т р. № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — Порядок), який визначає механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до ст. 54 і 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
   Згідно з Порядком пенсії на бажання осіб можуть призначатися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986— 1990 рр.. у розмірі відшкодування фактичних збитків.
   Заробітна плата для обчислення пенсій ураховується за будь-які 12 місяців поспіль такої роботи.
   У разі, якщо особа пропрацювала в зоні відчуження менш ніж календарний місяць у 1986—1990 рр.. на її бажання пенсія може обчислюватися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження. за весь Фактично відпрацьований час в одному із неповних календарних місяців роботи впродовж цих років без додавання суми заробітної плати за період роботи за межами зони відчуження.
   Отже, для обчислення Вам пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в період з 4 до 28 травня 1986 р.. підстави відсутні.

Джерело: Обчислення пенси по інвалідності. - Праця і зарплата. - 2016. - 14 вересня (№ 34). - С. 14.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.


Немає коментарів:

Дописати коментар