Translate

понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Щодо продовження виплати надбавок

   Роя 'яснює головний спеціаліст Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України Людмила КОВАЛЬЧУК
   Чи зберігається з 1 травня 2016 р. надбавка в розмірі 50% посадового окладу, запроваджена постановою Кабміну від 16.09.2015 р. № 732, для працівників, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги, оскільки ст. 50 Закону України «Про державну службу», який набрав чинності з цієї дати, не передбачено виплату надбавки за особливий характер роботи та інтенсивність праці?
К. Сингаївська, Дніпропетровська обл.

   Відповідь. У зв'язку із збільшенням обсягу робіт з призначення субсидій та надання інших видів допомоги постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 р. № 732 «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад» (далі — постанова № 732) встановлено, що працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги, установлюється щомісячна надбавка за особливий характер роботи в розмірі 50% посадового окладу (далі — надбавка).
   З 1 травня 2016 р. набрав чинності Закон України від 10.12.2015 р. № 889-\/ІІІ «Про державну службу», частиною 2 якого визначено, що заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів, надбавок за вислугу років і за ранг державного службовця, виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього державного службовця в розмірі 50% посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця, виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою, премії (у разі встановлення).
   Схеми посадових окладів на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів, розміри надбавок до посадових окладів за ранги державних службовців, перелік посад державної служби, що прирівнюються до відповідних груп оплати праці затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 р. № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» (із змінами).
   Норми актів Кабінету Міністрів України, які визначали умови оплати праці державних службовців до набрання чинності Законом України «Про державну службу», не застосовуються.
   Згідно з пунктом 14 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» керівники державної служби протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом у межах економії фонду оплати праці мають право встановлювати державним службовцям додаткові стимулюючі виплати відповідно до Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 р. № 289 (далі — Положення).
До стимулюючих виплат належать надбавки за інтенсивність праці та за виконання особливо важливої роботи.
   Відповідно до п. 4 Положення надбавка за інтенсивність праці та надбавка за виконання особливо важливої роботи (далі — надбавки) встановлюються державним службовцям у відсотках до посадового окладу.
   Отже, керівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення можуть стимулювати працю працівників за додаткове навантаження, встановлюючи їм надбавки за інтенсивність праці та за виконання особливо важливої роботи і преміювання. Ці виплати здійснюються в межах економії фонду і граничним розміром не обмежуються.
   Водночас відповідно до п. 89 Переліку актів Кабінету Міністрів України, що втратили чинність, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 р. № 521 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України», постанова Кабінету Міністрів України від
   16.09.2015    р. № 732 «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад» щодо працівників, розміри посадових окладів яких затверджені постановою Кабінету Міністрів України від
  06.04.2016    р. № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» втратила чинність (постанова Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 р. № 521 на 12 вересня 2016 р. не набрала чинності).
   Право на надбавку нині мають працівники виконавчих органів міських і районних у містах рад, які безпосередньо виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги (призначення субсидій, пільг, приймання звітів про фактичні витрати на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам, реєстрація внутрішньо переміщених осіб, а також інших видів соціальної допомоги).
   Перелік працівників, яким установлюється надбавка, визначає керівник структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.
   Відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» фонд оплати праці працівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів місцевої державної адміністрації в межах виділених асигнувань визначає голова відповідної місцевої державної адміністрації.
   Крім того, за статтею 51 Бюджетного кодексу України керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників та провадять фактичні витрати на заробітну плату лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах.
   З огляду на зазначене питання виплати заробітної плати працівникам підрозділів місцевих державних адміністрацій з питань соціального захисту населення має вирішуватися головами місцевих державних адміністрацій у межах виділених на 2016 р. асигнувань.
   Управління праці та соціального захисту населення міських, міст обласного значення рад є виконавчими органами міських рад й утримуються за рахунок місцевих бюджетів у межах коштів, передбачених на утримання апаратів рад та їхніх виконавчих органів.
   Питання затвердження видатків на утримання виконавчих органів ради відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» належить до виключної компетенції міської ради і вирішується на її пленарних засіданнях з урахуванням фінансових можливостей відповідного бюджету.

Джерело: Щодо продовження виплати надбавок. - Праця і зарплата. - 2016. - 14 вересня (№ 34). - С. 11.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар