Translate

понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Сплата податку на нерухоме майно

   Роз 'яснює головний державний інспектор відділу комунікацій ДПІ у Голосивському районі ГУДФС у м. Києві Вікторія ЗАД0Р0ЖНЯЯ

   Чи сплачує фізична особа — підприємець податок на нерухоме майно як фізична особа?

   Відповідь. Статтею 226 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) не визначено такого платника, як фізична особа — підприємець, тому такий платник — власник об'єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.
   Цивільним кодексом України (далі — ЦКУ) визначено, що суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, що відповідно до закону не може їм належати.
   Відповідно до пп. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Кодексу платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.
   Пунктом 1 ст. 320 ЦКУ визначено, що власник має право використовувати своє майно для провадження підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом.
   Суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи.
   Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (ст. 325 ЦКУ).

Джерело: Сплата податку на нерухоме майно. - Праця і зарплата. - 2016. - 14 вересня (№ 34). - С. 15.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар