Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Щодо доплати до мінімальної зарплата

    У перший день прийняття на роботу працівника було направлено до технічної школи для перепідготовки і навчання іншої професії з відривом від виробництва зі збереженням середнього заробітку за основним місцем роботи.
    Його середній заробіток виходячи з розміру місячної тарифної ставки, встановленої у штатному розписі, становив 2625 грн, тобто дорівнював його місячній тарифній ставці, меншій за розмір мінімальної зарплати.
    Чи потрібно було в такому разі провести доплату до розміру мінімальної зарплати?
Н. Ляшенко, м. Харків


    Відповідь. За статтею З1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.
    Частиною 2 ст. З1 Закону визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
    Статтею 1 Закону визначено, що заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.
    Щодо сум середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за період підвищення кваліфікації тощо, то такі виплати не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу, а це виплати, які розраховуються згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).
    Пунктом 2 Порядку визначено, що обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, крім часу відпусток, провадиться виходячи із заробітної плати, нарахованої за два місяці, які передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.
    Якщо впродовж останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи: Якщо і впродовж цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється відповідно до абзацу третього п. 4 цього Порядку, яким визначено, що у випадках, коли нарахування проводяться виходячи із середньої заробітної плати, працівник не мав заробітку, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного)окладу.

Джерело:  Щодо доплати до мінімальної зарплата // Праця і зарплата. - 2018. - № 6. -  С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар