Translate

вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Навіщо газовикам документи на житло?

   «Ми звернулися в газову службу, оскільки хочемо провести газове опалення. Там у нас зажадали копії паспорта та ідентифікаційного коду, а також документи на будинок. Ми боїмося - чи не шахрайство це? Можливо, ми потім не побачимо будинок або за цими документами оформлять кредит.
Просимо відповісти: чи законно газова служба вимагає такі документи?
Є. В., м. Покровськ, Донецька обл.»


Приготуйте паспорт і «купчу»
   Згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, «Про затвердження Правил надання природного газу» № 2496 від ЗО вересня 2015 року, послуги газопостачання надаються споживачеві на підставі договору, укладеного між ним та постачальником газу.
   Для укладення договору споживач повинен надати:
•    документ, що засвідчує особу споживача (тобто паспорт);
•    ідентифікаційний код;
•    документ, що підтверджує виконання технічних умов для надання тієї чи іншої послуги (техпаспорт на житло);
•    документ, що підтверджує право власності (договір купівлі-продажу, обміну, дарування, виписка з «Реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» тощо).
Оригінали повернуть назад
   Будь-яке комунальне підприємство при укладанні договору зажадає зазначені документи.
Справа в тому, що компанія-постачальник повинна знати, кому належить об'єкт, а ідентифікаційний код потрібен для укладання всіх договорів фінансового характеру. Технічний паспорт на житло у вашому випадку слід надати для розробки проекту опалювальної системи.
   До речі, оригінали документів у вас візьмуть, щоб подивитися і внести в договір відповідні дані, після чого повернуть назад. Можливо, запросять копії документів (вимоги до споживачів у різних підприємств відрізняються, оскільки залежать від внутрішніх правил). У цьому випадку деякі постачальники послуг дозволяють споживачам (а ми рекомендуємо це зробити) написати своєю рукою по діагоналі аркуша якесь слово, наприклад, назву підприємства, куди надається копія. Такий документ не можна буде використовувати в інших організаціях.


Джерело: Навіщо газовикам документи на житло? // На пенсії . - 2016. - 4-10 жовтня (№ 40). - С. 3.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар