Translate

вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Чому доводиться платити зайве за газ?

   «У мене є газова плита, але лічильник обліку газу не встановлено. Гарячого водопостачання немає, тому користуюся електричним бойлером. Живемо ми удвох з дружиною, і за нормами споживання доводиться платити за 14,2 куб.м газу, хоча насправді ми стільки не витрачаємо.
   Я звертався з заявою в управління газового господарства: Відповідь така: немає гарячої води - оплачуйте за нормою 7,1 куб. м за одну людину. Дзвонив на урядову «гарячу лінію» -відповідь та сама. Поясніть мені, чому я повинен платити за те, чим не користуюся?

Михайло І., м. Стрий, Львівська обл.» 

   На думку українського уряду, якщо немає централізованого гарячого водопостачання, люди починають активно спалювати газ для підігрівання води. Про це йдеться в Постанові Кабміну «Про встановлення норм споживання природного газу для населення при відсутності газових лічильників» № 203, від 23 березня 2016 року. Зокрема, документ свідчить: «за відсутності централізованого гарячого водопостачання норма споживання природного газу встановлюється 7,1 куб. м на одну людину в місяць».
   Таке положення, можливо, було справедливим у період, коли споживачі не користувалися бойлерами, а зараз воно вочевидь порушує права споживачів. Адже
їм доводиться платити двічі: за електроенергію, яка споживається бойлером, і за невикористаний газ.
   Можна спробувати захистити свої права в суді, але в Україні вже було кілька таких випадків, і суд ставав на бік газопостачальної компанії, тим самим підтверджуючи правомірність законодавчої норми. Проблема в тому, що споживач не може довести, скільки насправді було витрачено газу, адже приладу обліку у нього немає.
   Виходить, краще за все встановити газовий лічильник. Тоді доведеться платити тільки за реально спожиті куби блакитного палива.



Джерело: Чому доводиться платити зайве за газ? // На пенсії . - 2016. - 4-10 жовтня (№ 40). - С. 3.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар