Translate

середу, 4 вересня 2019 р.

Право на пенсію за вислугу років

    Чи зарахують мені до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, період роботи на посаді артистки танцювальної групи Заслуженого народного хору в обласній філармонії, згодом перейменованого в Комунальний заклад культури «Заслужений академічний народний хор» обласної ради?
    Відповідно до частини четвертої статті 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) право на пенсію за вислугу років мають артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів за наявності стажу творчої діяльності від 20 до 35 років за переліком та в порядку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.
   Переліком посад артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів, які мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.1992 № 583, передбачено право на пенсію за вислугу років, зокрема, артистів — виконавців танцювальних номерів у професійних художніх колективах за наявності стажу творчої діяльності на посадах не менше як 20 років.
    Філармонія — це концертна організація, що пропагує музичні твори, різні жанри естрадного мистецтва. Хор — колектив співаків, які разом виконують який-небудь вокальний твір.
    Стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, обчислюється на підставі трудової книжки. У тих випадках, коли в трудовій книжці немає відомостей, що визначають право на пенсію, зокрема, за вислугу років, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (пункт 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній).
    З метою отримання інформації щодо віднесення організації до того чи іншого виду діяльності необхідно керуватись установчими документами юридичної особи, а також Національним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності».
    Отже, період роботи на посаді артистки танцювальної групи Заслуженого народного хору в обласній філармонії, згодом перейменованого в Комунальний заклад культури «Заслужений академічний народний хор» обласної ради, може бути зараховано до спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії відповідно до пункту 4 статті 114 Закону 1058, у разі якщо буде підтверджено, що особа працювала в професійному художньому колективі.

Джерело: Право на пенсію за вислугу років // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 32. - С. 4
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар