Translate

суботу, 7 вересня 2019 р.

Щодо виплати компенсації потерпілій від Чорнобильської катастрофи

    Дитина, яка має статус потерпілої від наслідків Чорнобильської катастрофи і враховується в обліковому складі навчального закладу, тривалий час перебуває на стаціонарному лікуванні в Національному інституті раку. З цієї причини вона вже кілька місяців не відвідує школу. Чи має вона право на грошову компенсацію як потерпіла від наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до п. 2 постанови Кабміну від 08.02.97 р. № 155? Який документ буде підставою для видачі довідки про пропуски занять у навчальному закладі?
І. Чернюк, Волинська обл.


    Відповідь, що надійшла з Міністерства соціальної політики України. Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено безоплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи. Дітям, які не харчуються в таких навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади з поважних причин, виплачується грошова компенсація в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.97 р. № 155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — постанова № 155).
   Відповідно до постанови № 155 грошова компенсація виплачується в таких розмірах: дітям віком від шести до 10 років — 360 грн, від 11 до 14 років — 370 грн, від 15 до 18 років — 380 грн (до 1 квітня 2017 р. — у розмірах: від шести до 10 років — 180 грн, від 11 до 14 років — 185 грн, від 15 до 18 років — 190 грн) на місяць пропорційно до навчальних днів, у які діти не харчувалися.
   Ця грошова компенсація виплачується, зокрема, якщо дитина тимчасово не відвідувала навчальний заклад. Батькам цієї дитини (особі, яка їх замінює) видається довідка з навчального закладу (за підписом його керівника) про те, що дитина не відвідувала навчальний заклад упродовж відповідного періоду.
   Також п. 13 Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 р. № 684, визначено, що причини відсутності учня на навчальних заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров'я.

Джерело: Щодо виплати компенсації потерпілій від Чорнобильської катастрофи // Праця і зарплата. - 2019. - № 19. - С. 7
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар