Translate

середу, 23 жовтня 2019 р.

Зарахування до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років

    Чи може бути зараховано  жінці-військовослужбовцю до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років, період її вагітності, пологів та догляду за дитиною, оскільки в цей час жінка перебувала на обліку в міському центрі зайнятості та управлінні праці та соціального захисту населення?
М. Левченко, м. Київ
 
    Відповідь. Положення про умови та порядок виплати працівникам Збройних Сил України надбавки за вислугу років затверджене наказом Міністра оборони України від 17.10.2000 р. № 409 (далі — Положення).
    Відповідно до Положення надбавка за вислугу років виплачується працівникам військових частин, закладів, установ, військових представництв, підприємств й організацій Міністерства оборони України, що повністю або частково фінансуються з бюджету.
    Розмір надбавки визначається залежно від стажу роботи, що дає право на таку надбавку, й обчислюється виходячи з посадового окладу за основною посадою (професією) без урахування інших надбавок і доплат.
    Надбавка виплачується з дня прийняття на роботу за наявності стажу роботи.
    Відповідно до п. 3.2 Положення до стажу роботи, що дає право на надбавку, зараховується період, протягом якого виплачувалася допомога по вагітності та пологах, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінкам із числа військовослужбовців, звільнених зі Збройних Сил, інших військових формувань, а також з органів внутрішніх справ у зв'язку з вагітністю та пологами, за умови, що вони стали до роботи за досягнення дитиною трирічного віку, та час відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною, тривалість якої визначається медичним висновком, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.
    Право на відпустки згідно зі ст. 2 Закону України «Про відпустки» мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.
    Оскільки до вагітності та пологів і після народження дитини ця жінка не перебувала у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, то періоди вагітності і пологів та догляду за дитиною такій жінці не зараховуються до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років відповідно до Положення.
    Згідно з п. 4.6 Положення скарги, пов'язані з установленням стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років, розглядаються згідно із законодавством України.


Джерело: Зарахування до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років // Праця та зарплата. - 2019. - № 9. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар