Translate

середу, 23 жовтня 2019 р.

Зарахування до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років

    Працівник регіонального ландшафтного парку з 2010 р. і донині за основним місцем роботи обіймає посади, які забезпечують природоохоронні, науково-дослідні, еколого-освітні, рекреаційні функції, а також функції з охорони територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Крім того, з 2003 до 2010 р. він обіймав такі посади на 0,5 штатної одиниці за сумісництвом.
    Чи зараховується і в якому порядку цей період роботи (2003— 2010 рр.) до стажу роботи в установах природно-заповідного фонду, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років?
П. Степанов, Херсонська обл.

    Відповідь. Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам установ природно-заповідного фонду України (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2018 р. № 686.
    Відповідно до п. З Порядку надбавка за вислугу років виплачується керівним працівникам, професіоналам, фахівцям, технічним службовцям і робітникам установ природно-заповідного фонду, які забезпечують і безпосередньо виконують природоохоронні, науково-дослідні, еколого-освітні, рекреаційні функції, а також функції з охорони територій та об'єктів природно-заповідного фонду, крім тих працівників, для яких установлено інші умови та розміри виплати надбавок за стаж роботи.
   До стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років, зараховується в тому числі, час роботи на відповідних посадах на підприємствах, в установах та організаціях сфери охорони навколишнього природного середовища або в установах природно-заповідного фонду, СРСР та союзних республік СРСР.
    Документом для визначення стажу, що дає право на надбавку за вислугу років, є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.
    Надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) працівника без урахування інших надбавок і доплат тільки в межах фонду оплати праці, затвердженого в загальному та спеціальному фондах бюджету, або за рахунок власних доходів, одержаних від провадження господарської діяльності, та виплачується щомісяця за фактично відпрацьований час.
    Порядок роботи сумісників та оплата їхньої праці регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. N° 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» (зі змінами) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінфіну України від 28.06.93 р. № 43.
    Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або в громадянина за наймом.
    Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин (0,5 ставки) на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом упродовж місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу.
    Про роботу за сумісництвом з працівником укладається трудовий договір.
    Запис відомостей у трудову книжку про роботу за сумісництвом провадиться на бажання працівника власником або уповноваженим ним органом за місцем основної роботи.
    Отже, час роботи за сумісництвом не зараховується до стажу роботи. що дає право на надбавку за вислугу років, працівникам установ природ-но-заповідного фонду України.

Джерело: Зарахування до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років // Праця та зарплата. - 2019. - № 9. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар