Translate

вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Право на перепризначення пенсії

    Жінці призначили дострокову пенсію як матері дитини з інвалідністю. Після цього вона не працювала. У січні 2020 р. жінці виповниться 60 років. Чи буде їй призначено пенсію у зв'язку з досягненням пенсійного віку?
Л. Павлова, м. Суми


   Відповідь. Згідно зі статтею 115 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (п. 3) жінки, які народили п'ятьох або більше дітей та "виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, мають право на дострокову пенсію за віком після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менш як 15 років.
    За вибором матері або в разі її відсутності,- якщо виховував п'ятьох або більше дітей чи дитину з інвалідністю батько, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менш як 20 років.
    Пенсія за віком, у тому числі і призначена достроково, призначається довічно. Перепризначення пенсії у зв'язку з досягненням загальновстановленого пенсійного віку законодавством не передбачене.
    Слід зазначити, що жінки, які народилися в січні 1960 р., право на пенсію за віком мають за досягнення віку 58 років шести місяців за наявності 25 років страхового стажу.

Джерело: Право на перепризначення пенсії // Праця та зарплата. - 2019. - № 4. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар