Translate

середу, 2 жовтня 2019 р.

Про надбавку за тривалість безперервної роботи

    У якому розмірі виплачується надбавка за тривалість безперервної роботи особі, яка працювала на посаді патронажної медсестри з грудня 2011 р. і була переведена на посаду сестри медичної загальної практики — сімейної медицини амбулаторії загальної практики сімейної медицини з жовтня 2013 р.?
С. Люта, м. Харків


    Відповідь. У закладах охорони здоров'я, які за організаційно-правою формою функціонують як комунальні некомерційні підприємства, умови оплати праці визначаться з урахуванням ст. 97 КЗпП, ст. 15 Закону України «Про оплату праці», тобто умови і розміри оплати праці визначаються в колективному договорі із дотриманням положень законодавства, генеральної, галузевої (міжгалузевої) та територіальної угод.

     Законодавством не заборонено під час визначення в колективному договорі умов і розмірів оплати праці працівників охорони здоров'я використовувати гарантії з оплати праці, встановлені постановами Кабінету Міністрів України та галузевими наказами. Зокрема, наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування мов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» (зі змінами, далі — Умови), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами).
     Ураховуючи, що згідно зі ст. 4 Закону України «Про оплату праці» джерелом коштів на оплату праці працівників госпрозрахункових підприємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок їхньої господарської діяльності, під час визначення умов і розмірів оплати праці працівників мають ураховуватися фінансові можливості підприємств.
    Надбавка за тривалість безперервної роботи встановлюється в порядку та розмірах, затверджених і. 4.1 Умов.
    Відповідно до п. 4.1.1 Умов медичні сестри загальної практики — сімейної
медицини, в тому числі амбулаторій, що увійшли до складу центрів первинної медико-санітарної допомоги або до центральних районних, районних та міських лікарень, розташованих у сільській місцевості, амбулаторій сімейної медицини, мають право на встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи за наявності стажу такої роботи від трьох до п'яти років — 10%, від п'яти до семи років — 20, від семи до дев'яти років — З0, понад дев'ять років — 40% посадового окладу.
    До стажу роботи, який дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи, взаємно зараховується час роботи в закладах та на посадах, перелічених п. 4.1.1 Умов, крім роботи в протилепрозних, протичумних закладах та підрозділах з боротьби з особливо небезпечними інфекціями.
    Отже, в наведеному в листі випадку до стажу роботи для виплати надбавки за тривалість безперервної роботи взаємно зараховується час роботи на посаді медичної сестри загальної практики — сімейної медицини і сестри медичної патронажної АЗПСМ.

Джерело: Про надбавку за тривалість безперервної роботи // Праця та зарплата. - 2019. - № 5. - С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар