Translate

суботу, 9 листопада 2019 р.

Призначення пенсії за віком як учаснику бойових дій. Право на грошову допомогу при виході на пенсію за віком

    У жовтні буде 37 років як я працюю вчителем у загальноосвітній школі. Під час строкової військової служби брав участь у бойових діях. У якому віці я матиму право на пенсію за віком? Чи призначать мені грошову допомогу в розмірі 10 пенсій як педагогічному працівнику, якщо я вийду на пенсію за віком раніше 60 років як учасник бойових дій?

    Чоловіки з числа військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення віку 55 років та за наявності страхового стажу не менше як 25 років (стаття 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058).

    Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, до заяви про призначення пенсії зазначеній категорії осіб додається, зокрема, посвідчення учасника бойових дій і довідка військового комісаріату про період (періоди) проходження військової служби та участі в бойових діях.
   Отже, за наявності документів, які підтверджують, що в період проходження військової служби Ви брали участь у бойових діях, Ви маєте право на призначення пенсії після досягнення 55-річного віку.
   Пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону 1058 передбачено умови виплати грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі 10 місячних пенсій особи станом на день її призначення. Однією з умов її призначення є те, щоб на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону 1058 (для чоловіків це 60 років), особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», та до цього часу не отримували будь-яку пенсію. Тож у разі призначення пенсії за віком як учаснику бойових дій до досягнення 60-річного віку підстав для нарахування Вам грошової допомоги не буде.

Джерело: Призначення пенсії за віком як учаснику бойових дій. Право на грошову допомогу при виході на пенсію за віком // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 43. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар