Translate

неділю, 10 листопада 2019 р.

Щодо підтвердження статусу одинокої матері

    Які документи має подати роботодавцеві розлучена жінка для одержання додаткової відпустки на дітей?

    Відповідь. Згідно зі статтею 1821 КЗпГІ жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка всиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).
    За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
    Зазначена ч. 1 цієї статті відпустка надається понад щорічні відпустки, передбачені ст. 75 і 76 КЗпП, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переноситься на інший період або продовжується в порядку, визначеному ст. 80 КЗпП.
   Пунктом 5 ч. 12 ст. 10 Закону України «Про відпустки» передбачено поняття одинокої матері як такої, яка виховує дитину без батька.
    Відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» одинокою матір'ю слід вважати жінку. яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері: вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.
    Визначеного переліку документів, які слід пред'явити одинокій матері для оформлення додаткової відпустки, законодавством не передбачено.
    Для підтвердження наявності статусу одинокої матері роботодавцеві жінка повинна подати будь-який офіційний документ, оформлений та засвідчений в установленому порядку, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.

Джерело: Щодо підтвердження статусу одинокої матері // Праця та зарплата. - 2019. - № 11. - С. 5.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар