Translate

неділю, 10 листопада 2019 р.

Особливості роботи за змінами

Які особливості роботи за змінами ?
 
    Відповідь. Трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил.
    Згідно зі ст. 61 КЗпП на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної або щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (ст. 50 і 51).
    Статтею 50 КЗпП передбачено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 год на тиждень.
   Підприємства й організації під час укладання колективного договору можуть установлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено ч. 1 цієї статті.
    Відповідно до ст. 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:
    для працівників віком від 16 до 18 років — 36 год на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 год на тиждень. Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої абзацом першим цього пункту для осіб відповідного віку;
    для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, — не більш як 36 год на тиждень.
    Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, затверджується в порядку, встановленому законодавством.
    Крім того, законодавством установлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів тощо).
    Скорочена тривалість робочого часу може встановлюватися за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю.
   Відповідно до ст. 58 КЗпП за змінних робіт працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку.
   Перехід з однієї зміни до іншої, як правило, має відбуватися через кожний робочий тиждень у години, визначені графіками змінності.
    Відповідно до чі 1 ст. 59 КЗпП тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою від подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід).
   Статтею 66 КЗпП передбачено, що працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більш як дві години. Перерва не включається в робочий час.   Перерва для відпочинку і харчування має надаватися, як правило, через чотири години після початку роботи.
    Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.
    Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.
    На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові має бути надано можливість, приймати їжу протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

Джерело: Особливості роботи за змінами // Праця та зарплата. - 2019. - № 11. - С. 5.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар