Translate

неділю, 10 листопада 2019 р.

Про коригування середньої зарплати

    Чи може підприємство у зв'язку із значним підвищенням посадових окладів працівників зменшити коефіцієнт коригування середньої зарплати?
М. Шерстюк, м. Дніпро
    
    Відповідь. З метою недопущення зниження середньої заробітної плати у зв'язку з підвищенням на підприємстві, в установі, організації тарифних ставок (окладів) під час обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), передбачено проведення коригування заробітної плати.
    Так, названим вище пунктом визначено, що в разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах, як у розрахунковому періоді, так і в періоді, впродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт підвищення.
    Коефіцієнт, на який потрібно провести коригування виплат, обчислюється діленням окладу (тарифної ставки), встановленої після підвищення, на оклад (тарифну ставку), який працівник мав до підвищення.
    На госпрозрахункових підприємствах коригування заробітної плати провадиться з урахуванням їхніх фінансових можливостей.
    Якщо підприємство не має можливості провести коригування середньої заробітної плати на коефіцієнт підвищення посадових окладів (тарифних ставок), то ухвалюється рішення про зменшення коефіцієнта коригування виходячи з фінансової спроможності підприємства.
    Наприклад, на підприємстві було підвищено тарифні ставки на 50%, тобто коефіцієнт коригування —. 1,5, про-' те підприємство не має можливості провести перерахунок середньої заробітної плати для всіх працівників підприємства, в яких відбулося підвищення окладів (тарифних ставок), на зазначений коефіцієнт, тому встановлюється менший коефіцієнт.
    Рішення про зменшення коефіцієнта коригування у зв'язку з фінансовими можливостями оформлюється наказом по підприємству, який обов'язково має бути погоджений з профспілковим комітетом або іншим уповноваженим представляти інтереси працівників органом.
   При цьому в наказі обумовлюються причини, які не дозволяють провести коригування в повному обсязі (зокрема, зниження рентабельності, обсягів виробництва; недостатність обігових коштів тощо).

Джерело: Про коригування середньої зарплати // Праця та зарплата. - 2019. - № 10. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар