Translate

понеділок, 11 листопада 2019 р.

Щодо встановлення доплати за науковий ступінь

    Жінка отримала диплом про науковий ступінь доктора філософії після навчання в докторантурі за кордоном. Якщо диплом про науковий ступінь одержано 22 червня 2018 р., чи може ця дата вважатися такою, з якої нараховується надбавка в розмірі 15% посадового окладу (пп. З «г» п. 4 наказу Міністерства освіти і науки від 26.09.2005 р. №  557)?
О. Микитенко, м. Дніпро

    Відповідь. За статтею 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ й організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.
    Оплата праці працівників вищих навчальних закладів незалежно від відомчого підпорядкування проводиться відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (зі змінами, далі — наказ № 557), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами), та Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90 (зі змінами), яка з 1 вересня 2005 р. застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.
    Конкретні розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) працівникам навчальних закладів, установ освіти встановлюються керівниками навчальних закладів, установ освіти відповідно до затверджених наказом N9 557 схем тарифних розрядів в межах затвердженого фонду заробітної плати.
   Згідно з пп. З «г» п. 4 наказу № 557 працівникам установлюється доплата за науковий ступінь доктора філософії у граничному розмірі — 15% посадового окладу (ставки заробітної плати), якщо діяльність працівника за профілем збігається з наявним науковим ступенем. Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на обійманій посаді визначається керівником установи, закладу або організації освіти.
   Документи, що засвідчують наявність наукового ступеня, мають відповідати нормам і вимогам, передбаченим законодавством.
   Відповідно до п. 38 Порядку присудження наукових ступенів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 р. № 567 (зі змінами), власники дипломів про наукові ступені, виданих органами атестації іноземних держав, набувають прав на державні гарантії, встановлені законодавством для наукових працівників, з дати ухвалення МОН України рішення про їхнє визнання. Документом, що засвідчує визнання документа про науковий ступінь, є свідоцтво про визнання документа про науковий ступінь.

Джерело: Щодо встановлення доплати за науковий ступінь // Праця та зарплата. - 2019. - № 11. - С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар