Translate

середа, 12 лютого 2020 р.

Про зарахування до педстажу

   Чи зараховується період роботи вчителем у Польщі до педагогічного стажу в Україні?
Н. Колісник, Чернівецька обл.


    Відповідь. Періоди роботи на посадах педагогічних працівників зараховуються до стажу педагогічної роботи згідно з Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (далі — Порядок).
   Пунктом 3 Порядку передбачено, що час роботи на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників поза межами України зараховується до стажу педагогічної роботи, якшо міжнародними угодами (договорами) передбачено зарахування роботи до стажу, потрібного для призначення трудових пенсій.
   Відповідно до п. 3.24 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930, педагогічним працівникам іноземних держав, яких прийнято на роботу до навчальних та інших закладів, за наявності відповідних міжнародних договорів між Україною та іноземними державами, з яких вони прибули, атестаційні комісії ухвалюють рішення про присвоєння кваліфікаційної категорії, яка відповідає категорії, встановленій їм за попереднім місцем роботи.
   Щодо зарахування стажу роботи, потрібного для призначення трудових пенсій, та визнання присвоєних кваліфікаційних категорій діють міжнародні угоди із Польщею, а саме:
   Угода між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, ратифікована Законом України від 05.09.2013 р. № 458-VІІ «Про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення» (далі — Угода);
   Угода між Міністерством освіти і науки України та Міністром національної освіти Республіки Польща про співробітництво в галузі освіти, яка була підписана та набрала чинності з 19 січня 2015 р.
   Пунктом 2 ст. 12 Угоди передбачено: якшо законодавство однієї Договірної Сторони ставить у залежність отримання права на пенсію від набуття страхового стажу за професією, на яку поширюється страхування, що функціонує в спеціальній системі, або під час виконання певної трудової діяльності, то страховий стаж, набутий за цією професією або під час виконання такої трудової діяльності відповідно до законодавства іншої Договірної Сторони, підсумовується під час призначення пенсії.

Джерело: Про зарахування до педстажу // Праця та зарплата. - 2020. - № 5. - С. 15.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар