Translate

вівторок, 11 лютого 2020 р.

Урахування премій до загальнодержавних свят для обчислення середньої зарплати

    Чи потрібно включати одноразові премії до загальнодержавних свят, виплачені підприємством, під час обчислення середньої зарплати для оплати відпустки чи не враховувати їх?
І. Завальнюк, м. Харків

    Відповідь. Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпустки проводиться з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують. місяцю надання відпустки.
    Пунктом 3 Порядку передбачено виплати, які включаються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, а саме: основна заробітна плата (оклад, тариф); доплати та надбавки; премії, які не мають одноразового характеру; одноразова винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років, якщо зазначені винагороди виплачуються в поточному році за попередній рік, тощо.
    Тобто це виплати, які не мають одноразового характеру. Із одноразових виплат Порядком передбачено включення лише одноразової винагороди за підсумками роботи за рік і за вислугу років.
    Виплати одноразового характеру згідно з п. 4 Порядку не враховуються для обчислення середньої заробітної плати.
    Чіткого визначення виплат, які мають одноразовий чи систематичний характер, законодавством не передбачено.
    Водночас виходячи із періодичності проведення певних виплат їх можна віднести до виплат, які мають систематичний чи одноразовий характері
    Так, виробничі премії (місячні, квартальні премії чи премії за півріччя) мають певну періодичність і не мають одноразового характеру, а премії до святкових, ювілейних дат, премії до загальнодержавних свят тощо є одноразовими виплатами. Виходячи з характеру виплат Порядком і передбачено їхнє врахування.

Джерело: Урахування премій до загальнодержавних свят для обчислення середньої зарплати // Праця та зарплата. - 2020. - № 5. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар