Translate

понеділок, 10 лютого 2020 р.

Про доплату за інтенсивність праці

    Що означає поняття «інтенсивність праці»? Оскільки галузевою угодою встановлено нечіткий розмір доплати за інтенсивність праці, а лише верхню межу такої доплати, як визначати розмір доплати за інтенсивність праці?
С. Трофимчук, Полтавська обл.


   Відповідь. У трудовому законодавстві визначення поняття «інтенсивність праці» відсутнє. Як правило, інтенсивність праці характеризується ступенем напруженості праці в процесі виробництва такими, як витрати фізичних та нервових зусиль, у тому числі важкість праці, її темп та ритм, коефіцієнт використання робочого часу тощо.
    Щодо встановлення надбавки за інтенсивність праці, то згідно зі ст. 15 Закону України «Про оплату праці» підприємства небюджетної сфери (в тому числі комунальні) самостійно в колективному договорі встановлюють умови та розміри оплати праці працівників з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
   За статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» (далі — Закон) зміст колективного договору визначається сторонами в межах їхньої компетенції, зокрема щодо оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати (окладів, тарифних ставок) та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо).
    Відповідно до ст. 8 Закону галузеві норми регулюються на галузевому рівні. Зокрема, галузевими угодами встановлюються мінімальні гарантії заробітної плати відповідно до кваліфікації на основі Єдиної тарифної сітки за мінімальною межею та мінімальними розмірами доплат і надбавок з урахуванням специфіки, умов праці окремих професійних груп і категорій працівників галузі.
    При цьому, якщо підприємства перебувають у сфері дії відповідних галузевих (територіальних) угод, то під час укладання колективних договорів мають дотримуватися положень цих угод.
   Тобто умови встановлення, перелік працівників та розміри доплат та надбавок (у тому числі за інтенсивність праці) підприємства визначають безпосередньо в колективному договорі.
   При цьому за наявності фінансових можливостей та з урахуванням специфіки виробництва колективним договором може бути встановлено більш високі розміри доплат, надбавок, ніж визначено галузевою угодою.
   Це є реалізацією права сторін колективного договору на встановлення відповідно до ст. 7 Закону додаткових порівняно з чинним законодавством й угодами гарантій, соціально-побутових пільг.

Джерело: Про доплату за інтенсивність праці // Праця та зарплата. - 2020. - № 4. - С. 5.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар