Translate

понеділок, 10 лютого 2020 р.

Оплата надурочних годин

   Як обчислити кількість понаднормових годин, якщо обліковий період — квартал?
Як оплачувати роботу у святковий (неробочий) день та понаднормові години?
Н. Петренко, Київська обл.


    Відповідь. За підсумованого обліку робочого часу відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період час вважається надурочним й оплачується згідно зі ст. 106 КЗпП.
    Оплачують усі години надурочної роботи наприкінці облікового періоду або під час звільнення працівника.
    Наприкінці кожного місяця упродовж облікового періоду провадиться нарахування працівникам належної їм заробітної плати згідно з чинними умовами оплати праці: основної заробітної плати, доплат і надбавок, у тому числі за роботу в нічний час, святкові і неробочі дні тощо.
   Відповідно до ст. 107 КЗпП робота у святковий і неробочий день (ч. 4 ст. 73 КЗпП) оплачується в подвійному розмірі, зокрема, працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму.
    Оплачуються в зазначеному розмірі години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.
    Водночас робота у святкові і неробочі дні (ст. 73 КЗпП) за графіком у разі застосування підсумованого обліку робочого часу включається в норму робочого часу за обліковий період, установлену на підприємстві. Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними й оплачуються в подвійному розмірі. Тому під час підрахунку надурочних годин робота у святкові і неробочі дні, проведена понад установлену на підприємстві норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки вона вже оплачена в подвійному розмірі (п. 11 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці України від 19.04.2006 р. № 138).
   Після закінчення облікового періоду або під час звільнення працівника за наявності надурочних годин провадиться оплата надурочної роботи.
    Для визначення годинної ставки для оплати надурочних годин потрібно місячний оклад працівника розділити на середньомісячне число годин за обліковий період (у зазначеному в листі випадку — квартал), яке має розраховуватися з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період, установленої з дотриманням вимог ст. 50, 51 і 53 КЗпП.

Джерело: Оплата надурочних годин // Праця та зарплата. - 2020. - № 4. - С. 5.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар