Translate

понеділок, 10 лютого 2020 р.

Щодо деяких складових грошового забезпечення

    У разі звільнення зі служби військовослужбовців, поліцейських допомога для вирішення соціально-побутових питань, винагорода під час звільнення є одноразовою додатковою чи щомісячною виплатою?
В. Стеценко, м. Київ


    Відповідь. Кабінет Міністрів України згідно з абзацом десятим п. 6 ст. 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» визначає відповідно до закону умови грошового забезпечення військовослужбовців (осіб рядового і начальницького складу), поліцейських.
   За пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 р. № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу» (була чинною до 1 березня 2018 р., далі — постанова № 1294) грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди постійного характеру, премії) та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.
   Згідно з п. 2 постанови № 1294 виплата грошового забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу проводиться в порядку, що затверджується Міністерством внутрішніх справ України.
   При цьому керівникам державних органів надано право в межах асигнувань, що виділяються на їхнє утримання, надавати військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу на оздоровлення під час щорічної основної відпустки в розмірі, що не перевищує їхнього місячного грошового забезпечення (пп. З п. 5 постанови № 1294).
    Додатком 2 до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 31.12.2007 р. № 499 «Про впорядкування структури та умов грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ», зареєстрованого у Мін'юсті України 12.03.2008 р. за № 205/14896 (був чинним до 13 грудня 2016 р., далі — наказ № 499), розробленого на виконання постанови № 1294, чітко визначено конкретний перелік щомісячних додаткових видів грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ. Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань та допомога на оздоровлення цим переліком не передбачені.
   При цьому пунктом 2.16.1 наказу № 499 визначено, що особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ надається матеріальна допомога в межах асигнувань, що виділяються на їхнє утримання, для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує місячного грошового забезпечення на день виплати, та один раз на рік — допомога на оздоровлення в розмірі, що не перевищує місячного грошового забезпечення.
   Фактичні витрати на матеріальну допомогу відповідно до вимог бюджетного законодавства проводяться тільки в межах затвердженого кошторисом фонду грошового забезпечення (п. 2.16.4 наказу № 499).
   Із урахуванням характеру названих видів допомоги їх можна віднести до одноразових додаткових видів грошового забезпечення.
   Щодо одноразової грошової допомоги під час звільнення зі служби, то така виплата не належить до складових грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, оскільки вона не передбачена постановою № 1294та є окремою виплатою для осіб, які проходили службу, передбаченою ст. 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Джерело: Щодо деяких складових грошового забезпечення // Праця та зарплата. - 2020. - № 4. - С. 6.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар