Translate

субота, 14 березня 2020 р.

Про стаж для виплати надбавки за вислугу років

   Працюю на посаді керівника гуртка позашкільного навчального закладу. Чи зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років період роботи в обласному навчально-методичному центрі підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів на посаді методиста вищої категорії?
В. Кононенко, м. Одеса


   Відповідь. За статтею 21 Закону України «Про оплату праці» працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.
   Посади «керівник гуртка» і «методист» відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 (зі змінами, далі — Перелік), належать до посад педагогічних працівників.
   Статтею 61 Закону України «Про освіту» передбачено гарантії держави педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Зокрема, ч. 4 цієї статті визначено, що держава забезпечує педагогічним та науково-педагогічним працівникам виплату надбавок за вислугу років щомісячно в розмірам від 10 до 30% посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи.
   Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (зі змінами, далі — Порядок).
    Чинність Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.
    Згідно з п. 2 Порядку до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічних працівників зараховується в тому числі час роботи на посадах, передбачених Переліком.
   Ураховуючи зазначене, час роботи на посаді методиста зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним працівникам.
   Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.
    Зміна розміру надбавки за вислугу років провадиться з місяця, що настає за місяцем, коли виникло таке право, якщо документи, потрібні для своєчасного і правильного обчислення стажу, знаходяться в навчальному закладі чи установі освіти, або з дня подання таких документів працівником.
   У разі наявності відповідного запису про період роботи на посаді методиста у трудовій книжці працівник має право звернутися до бухгалтерської служби установи з вимогою щодо перегляду розміру надбавки за вислугу років з місяця, коли виникло таке право.
   Статтею 233 КЗпП передбачено, що в разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Джерело: Про стаж для виплати надбавки за вислугу років // Праця та зарплата. - 2020. - № 8. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар