Translate

суботу, 14 березня 2020 р.

Щодо пільгового обчислення стажу роботи

    Моя дружина 1948 р. н., на пенсію вийшла в 55 років. Працювала в протитуберкульозному диспансері 4 роки 8 місяців. Чи має вона право на подвійне обчислення стажу за цей період?

    Згідно з частиною четвертою статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності Закону 1058, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (до 01.01.2004).
    Статтею 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі —Закон 1788) передбачено, що робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров'я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.
    Зміни в статтю 60 Закону 1788 щодо пільгового обчислення стажу роботи в інфекційних закладах набули чинності 15.08.2003. Отже, якщо пенсію за віком було призначено до внесення зазначених змін і після призначення пенсії особа не працювала (не набула права на перерахунок пенсії), підстав для подвійного обчислення стажу роботи немає.

Джерело: Щодо пільгового обчислення стажу роботи // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 11. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар