Translate

понеділок, 20 липня 2020 р.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника

   У липні 2019-го мені виповнилося 60 років. Стаж 17 років. Чи маю я право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника за померлого чоловіка, який з 2018 року отримував пенсію за віком?

   Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, що був би необхідний йому для призначення пенсії за III групою інвалідності (від одного до 15 років залежно від віку, у якому настала смерть), а в разі смерті особи, яка виконала функцію донора анатомічних матеріалів людини, пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі в масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), — незалежно від тривалості страхового стажу.

   Непрацездатним членом сім’ї, котрий має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, є один з подружжя (чоловік чи дружина померлого), якщо є особою з інвалідністю або досяг (досягла) пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону та перебував (перебувала) на утриманні померлого годувальника.
   Статтею 26 Закону встановлено пенсійний вік залежно від тривалості страхового стажу. Зокрема, жінки, які народились у період із 1 квітня по 30 вересня 1959 року, мають право на пенсію за віком після досягнення віку 58 років. Ви досягли такого віку 2017 року.
   Наявність страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності страхового стажу на дату звернення за призначенням пенсії.
   У разі досягнення пенсійного віку по 31 грудня 2017 року особа набуває права на пенсію за віком за наявності не менше як 15 років страхового стажу. Отже, наявність 17 років страхового стажу дає вам право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Джерело:  Пенсія у зв’язку з втратою годувальника // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 12. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар