Translate

понеділок, 20 липня 2020 р.

Про збереження за військовослужбовцем місця роботи і середнього заробітку

   Чи мають права та гарантії щодо збереження місця роботи, посади та середнього заробітку військовослужбовці, котрі не призвані на військову службу, а несуть її за власним бажанням та з власної ініціативи?
   Чи зобов'язані роботодавці таких військовослужбовців виплачувати їм середній заробіток з урахуванням того, що відповідно до ч. З ст. 119 КЗпП таким працівникам виплачується грошове забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України?
М. Даниленко, Житомирська обл.

   Відповідь. Пунктом 15 Указу Президента України «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» визначено, що з громадянами. які добровільно вступають на військову службу, укладається, зокрема, контракт про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України — письмова угода, що укладається між громадянином і державою, від імені якої виступає Міністерство оборони України, для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження військової служби.

   Законом України від 24.12.2015 а, № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до ст. 119КЗпП. відповідно до яких починаючи з 1 січня 2016 р. роботодавцям не передбачено компенсації за виплату середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу в особливий період.
   Відповідно до ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть виконуватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу» і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. За працівниками, призваними на строкову військову службу або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі через укладення нового контракту на проходження військової служби, під час особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб - підприємців, де вони працювали на час призову. Таким працівникам проводиться виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
   Ці норми передбачають, що між працівниками, призваними на строкову військову службу або прийнятими на військову службу за контрактом в особливий період, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, і працівник лише увільняється від виконання обов'язків зі збереженням місця роботи, посади та виплатою середнього заробітку строком до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення.

Джерело:  Про збереження за військовослужбовцем місця роботи і середнього заробітку // Праця та зарплата. - 2020. - № 11. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар