Translate

понеділок, 27 липня 2020 р.

Щодо тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів

 
На підприємстві встановлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями, але для окремих працівників відповідно до ст. 56 КЗпП і за відповідним наказом установлено або неповний робочий день, або неповний робочий тиждень.
   Чи скорочується тривалість роботи на одну годину напередодні святкових і неробочих днів працівникам, яким установлено неповний робочий час?
І. Забур'янна, м. Дніпро

  Відповідь. Згідно зі ст. 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених ст. 51 КЗпП, скорочується на одну годину як за п'ятиденного, так і за шестиденного робочого тижня.

   За статтею 56 КЗпП неповний робочий час (неповний робочий день або неповний робочий тиждень) установлюється за угодою між працівником та роботодавцем й оплата в цих випадках провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.
   Скорочення тривалості роботи працівників напередодні святкових і неробочих днів на одну годину застосовується для тих працівників, які працюють за п'ятиденним чи шестиденним робочим тижнем з нормальною тривалістю робочого часу — 40 год на тиждень, установленою ст. 50 КЗпП. Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, ця норма не застосовується. тобто тривалість їхньої роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на одну годину.
   Водночас інші режими роботи, тривалість робочого часу і час відпочинку працівників можуть установлюватися колективним договором із дотриманням норм законодавства про працю.

Джерело:   Щодо тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар