Translate

понеділок, 27 липня 2020 р.

Про облік робочого часу і встановлення режиму роботи

  
Через умови виробництва працівникам не можна встановити перерву у конкретно визначений час. Як бути у такому випадку?
   Якщо робоча зміна починається о 20, а закінчується о 8 год наступного дня, як відображати цей час у табелі обліку використання робочого часу?
   Як установити вихідні дні за такого графіка роботи?
О. Петренко, м. Рівне

   Відповідь. Установлення режиму роботи — це право підприємства, установи, організації, яке реалізується роботодавцем та трудовим колективом за погодженням із профспілковим комітетом.
   Згідно зі ст. 57 КЗпП час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачаються правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства.
   Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 год на тиждень (ст. 50 КЗпП).
   Статтею 66 КЗпП визначено, що працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час і надається, як правило, через чотири години після початку роботи.
   Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.
   Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.
   На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.
   Облік робочого часу працівників здійснюється на підставі табеля обліку використання робочого часу, в якому робляться відмітки про фактично відпрацьований час працівником у годинах за кожний день, у тому числі надурочні, вечірні, нічні години роботи тощо, а також інші відхилення від нормальних умов роботи. 
   Типову форму № П-5 «Табель обліку використання робочого часу» затверджено наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. № 489.
   Відповідно до зазначеної форми у табель обліку використання робочого часу щодня вносять відомості про відпрацьовані години відповідним працівником.
   Якщо, наприклад, робоча зміна починається однієї доби, а закінчується іншої, то робочий час однієї зміни відображають у табелі двома частинами: кількість фактично відпрацьованих годин за кожну добу окремо.
  Статтею 52 КЗпП визначено, що для працівників установлюється п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями.
   На тих підприємствах, в установах, організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи впровадження п'ятиденного робочого тижня є недоцільним,
установлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем.
   П'ятиденний або шестиденний робочий тиждень установлюється власником або уповноваженим ним органом спільно з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу і за погодженням із місцевою радою.
   Відповідно до ст. 67 КЗпП за п'ятиденного робочого тижня працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а за шестиденного робочого тижня — один вихідний день.
  Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день за п'ятиденного робочого тижня, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися поспіль із загальним вихідним днем.
  Залучення працівників до роботи в установлені для них вихідні дні дозволяється лише у виняткових випадках, визначених у ч. 2 ст. 71 КЗпП.
  Відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Джерело:    Про облік робочого часу і встановлення режиму роботи // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар