Translate

четвер, 9 липня 2020 р.

Щодо гарантій військовослужбовцям-контрактникам

    Чи зберігаються трудові відносини між працівни­ком, прийнятим на військову службу за контрак­том, та роботодавцем?
    Який порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям?
С. Герасимов, Чернігівська обл.
 
    Відповідь. Згідно зі статтею 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним зако­нодавством України ці обов'язки можуть виконуватися в робо­чий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про мобіліза­ційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. За працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі через укладення нового контракту на проходження військової служби, під час особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації', фермерському господарстві, сільськогосподарському вироб­ничому кооперативі незалежно від підпорядкування та власності й у фізичних осіб — підприємців, де вони працювали на час призову. Таким працівникам проводиться виплата гро­шового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і право­вий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
   Зазначені норми передбачають, що між працівником, прийнятим на військову службу за контрактом в особливий період, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, а працівник лише увільняється від виконання обов'язків зі збереженням місця роботи, посади та виплатою збереже­ного середнього заробітку строком до закінчення особли­вого періоду або до дня фактичного звільнення.
   Порядок обчислення середнього заробітку проводить­ся відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислен­ня середнього заробітку» (зі змінами).
   Щодо виплати грошового забезпечення, то згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист вій­ськовослужбовців та членів їх сімей» грошове забезпе­чення військовослужбовців виплачується у розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Порядок виплати грошового забезпечення визначається мініс­тром оборони України. Фінансове забезпечення витрат, пов'язаних із реалізацією цього Закону, здійснюється за рахунок коштів, що передбачаються в Державному бю­джеті України на відповідний рік для Міністерства оборо­ни України, розвідувальних органів України та інших цен­тральних органів виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування та правоохоронні органи, інших джерел, передбачених законом. Таким чи­ном, питання виплати грошового забезпечення належать до компетенції Міністерства оборони України.

Джерело:  Щодо гарантій військовослужбовцям-контрактникам // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 12 - 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар