Translate

четвер, 9 липня 2020 р.

Про надбавку за вислугу років

    Колишній військовослужбовець був прийнятий на посаду відповідального чергового (службовця ор­гану місцевого самоврядування).
    У військовому квитку зазначено час проходження служби з 1 серпня 1993 до 9 жовтня 2018 р., у тому числі час навчання у військовому інституті артилерії, безпосередньої участі в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей у складі військової частини.
   Чи зараховується період навчання у військовому інституті артилерії до стажу для встановлення над­бавки за вислугу років?
  Чи враховується у трикратному розмірі період безпо­середньої участі в антитерористичній операції під час визначення стажу для встановлення такої надбавки? 
О. Трофимов, Сумська обл.
 
    Відповідь. Щодо зарахування періоду навчання у ви­щих навчальних закладах, які мають у своєму складі військові інститути, факультети, кафедри тощо, до ча­су перебування на військовій службі, то відповідно до ст. 2 Закону України «Про військовий обов'язок і війсь­кову службу» (далі — Закон) до видів військової служби належать: строкова військова служба;
    військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період; військова служба за контрактом осіб рядового складу; військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;
    військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних за­кладів. які мають у своєму складі військові інститути, фа­культети військової підготовки, кафедри військової підго­товки, відділення військової підготовки (далі — вищі вій­ськові навчальні заклади та військові навчальні підрозді­ли вищих навчальних закладів);
    військова служба за контрактом осіб офіцерського складу;
    військова служба за призовом осіб офіцерського складу.
    Згідно зі ст. 24 Закону початком проходження військо­вої служби вважається:
день відправлення у військову частину з обласного збірного пункту — для громадян, призваних на строкову військову службу;
   день зарахування до списків особового складу військо­вої частини (військового навчального закладу, установи тощо) — для громадян, прийнятих на військову службу за контрактом, утому числі військовозобов'язаних, які про­ходять збори, та резервістів під час мобілізації;
   день призначення на посаду курсанта вищого військо­вого навчального закладу, військового начального під­розділу вищого навчального закладу — для громадян, які не проходили військової служби, та військовозо­бов'язаних;
   день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату — для громадян, при­званих на військову службу під час мобілізації, на особли­вий період, та на військову службу за призовом осіб офі­церського складу.
  Закінченням проходження військової служби вважаєть­ся день вилучення військовослужбовця зі списків особо­вого складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) в порядку, встановленому поло­женнями про проходження військової служби громадяна­ми України.
   Виходячи з викладеного, до часу перебування на війсь­ковій службі зараховується період навчання громадян у вищих навчальних закладах, які мають у своєму складі військові інститути.
   Щодо врахування у трикратному розмірі періоду прий­няття безпосередньої участі в антитерористичній опера­ції під час визначення стажу для встановлення надбавки на вислугу років службовцеві органу місцевого самовря­дування, то ст. 13 Закону України «Про оплату праці» ви­значено, що оплата праці працівників установ й організа­цій, що фінансуються з бюджету, провадиться на підставі актів Кабінету Міністрів України в межах бюджетних асигнувань.
   Стаж роботи, який дає право на одержання надбав­ки за вислугу років на посадах службовців, визнача­ється відповідно до вимог постанови Кабінету Мініс­трів України від 20.12.93 р. № 1049 «Про надбавки за вислугу років для працівників органів виконавчої вла­ди та інших державних органів (зі змінами, далі — по­станова № 1049). Постановою № 1049 затверджено Положення про порядок і умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів вико­навчої влади та інших державних органів (далі — Положення).
    Пунктом 1 постанови № 1049 передбачено, шо це Поло­ження не поширюється на службових осіб митних органів, працівників Державної фінансової інспекції та її територі­альних органів, податкової служби та інших органів, а та­кож військовослужбовців, осіб рядового та начальницько­го складу органів внутрішніх справ, для яких установлено інші умови і порядок виплати надбавок за вислугу років.
    Стаж роботи, який дає право на одержання щомісячної надбавки за вислугу років, обчислюється відповідно до п. 3—5 Положення.
    Пунктом 4 Положення, зокрема, визначено, що до стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, включається також час військової служби у Збройних Силах та інших військових форму­ваннях.
   Урахування у трикратному розмірі періоду безпосеред­ньої участі в антитерористичної операції під час визна­чення стажу для встановлення надбавки за вислугу років службовцям Положенням не передбачено.

Джерело:  Про надбавку за вислугу років // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар