Translate

середу, 15 липня 2020 р.

Щодо відповідальності за несплату пені та штрафних санкцій

    Які будуть наслідки для платника єдиного внеску, який своєчасно не сплатив суму пені та штрафних санкцій, зазначених у рішенні контролю­ючого органу?
 
    Відповідь. Платник єдиного внеску на загальнообо­в'язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі на­раховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.
    Норми визначено п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внес­ку на загальнообов'язкове державне соціальне страху­вання» (далі — Закон № 2464).
   Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансо­вого стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону № 2464).
   У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом № 2464, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення об­ліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністра­тивну, цивільно-правову або кримінальну відповідаль­ність згідно із законом (ч. 11 ст. 9 Закону № 2464).
   Згідно з п. 8 розділу VII Інструкції про порядок нараху­вання і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449 (далі — Інструкція № 449), суми штрафів та пені, перед­бачені пп. 2. 3. 5 і 6 розділу VII Інструкції № 449. підляга­ють сплаті платником єдиного внеску чи банком протя­гом 10 календарних днів після надходження відповідного рішення або можуть бути оскаржені в цей самий строк до контролюючого органу вищого рівня або до суду з одно­часним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного контролюючого органу, посадовими особа­ми якого ухвалено це рішення.
    Слід зазначити, що нормами чинного законодавства відповідальності за несплату штрафної санкції та пені не передбачено.
    Однак відповідно до ч. 15 ст. 25 Закону № 2464 та пп. 10 і 11 розділу VII Інструкції № 449 рішення контролюючого органу про нарахування пені та/або застосування штра­фів є виконавчим документом. Якщо платник єдиного внеску чи банк отримали рішення про нарахування пені та/або застосування штрафів і не сплатили зазначених у них сум протягом 10 календарних днів, а також не оскар­жили цього рішення чи не повідомили в цей строк відпо­відний контролюючий орган про його оскарження, таке рішення передається для виконання органу Державної виконавчої служби або до органів Державної казначей­ської служби.
   Суми штрафів та нарахованої пені, застосованих за по­рушення порядку та строків нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, стягуються в тому самому поряд­ку, що і суми недоїмки зі сплати єдиного внеску. Суми штрафів та нарахованої пені включаються до вимоги про сплату боргу (недоїмки), якщо їхнє застосування пов'яза­не з виникненням та сплатою недоїмки (п. 12 розділу VII Інструкції № 449).
   Якщо платник єдиного внеску протягом 10 календар­них днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначе­них у вимозі сум недоїмки та штрафів разом з нарахова­ною пенею, не узгодив вимогу з контролюючим орга­ном, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгодженої суми недоїмки протягом 10 кален­дарних днів з дня надходження узгодженої вимоги, кон­тролюючий орган надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу Державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки. Крім того, в таких випадках контролюючий орган має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки (ч. 4 ст. 25 Закону № 2464).
    За рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від Державної виконавчої служби, погашають­ся суми недоїмки, штрафних санкцій та пені в порядку ка­лендарної черговості їхнього виникнення. Якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок спла­ти недоїмки, штрафів та пені в порядку календарної чер­говості їхнього виникнення (п. 8 розділу VI Інструкції № 449).
   При цьому строк давності щодо нарахування, застосу­вання та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону № 2464).

Джерело:  Щодо відповідальності за несплату пені та штрафних санкцій // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 25.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар