Translate

середа, 15 липня 2020 р.

Обчислення єдиного внеску новоствореним ФОП

    Як обчислити суму єдиного внеску новоствореним ФОП?
 
    Відповідь. Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування нараховується:
   для ФОП (крім ФОП — платників єдиного податку), — на суму доходу (прибутку), одержаного від їхньої діяльно­сті, що підлягає обкладанню податком на доходи фізичних осіб. Нарахована сума єдиного внеску не може бути мен­шою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.
   У разі неотримання платником доходу (прибутку) у звіт­ному кварталі або окремому місяці звітного кварталу такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більшу від максимальної величини бази нарахування єди­ного внеску, встановленої Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загально­обов'язкове державне соціальне страхування» (далі — За­кон № 2464), (у 2019 р. — 62595 грн, у 2020 р. — 70845 грн), ця сума дорівнює розміру 15 мінімальних заробітних плат, установлених законодавством на 1 січня звітного року, — та не меншої за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2019 р.— 918,06 грн, у 2020 р. — 1039,06 грн), ця сума дорівнює добутку однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на 1 січня звітного року, і розміру єдиного внеску (4723 грн х 22%);
    для ФОП — платників єдиного податку — на суми, що визначаються такими платниками самостійно для се­бе, але не більші від максимальної величини бази для на­рахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. З ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).
Згідно з пп. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодек­су України (далі — Кодекс) зареєстровані в установлено­му порядку ФОП, які подали заяву щодо обрання спро­щеної системи оподаткування (першої чи другої групи), вважаються платниками єдиного податку з першого чис­ла місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася дер­жавна реєстрація.
    Отже, ФОП, яка до кінця місяця, в якому відбулася її державна реєстрація як суб'єкта господарювання, подала заяву про обрання першої чи другої групи спрощеної сис­теми оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування єдиного внеску за цей місяць для неї визначається як сума доходу (при­бутку), одержаного від діяльності ФОП, що підлягає об­кладанню податком на доходи фізичних осіб. Якщо таким платником не одержано доходу (прибутку) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більшу від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьо­му сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
     З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку новостворені ФОП, віднесені до платників єдиного податку першої та другої групи, нараховують єдиний внесок у розмірі/визначеному та­кими платниками самостійно, але не більшому від мак­симальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Джерело:  Обчислення єдиного внеску новоствореним ФОП // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 24-25.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар