Translate

середу, 15 липня 2020 р.

Відповідальність ФОП за подання звіту не за встановленою формою

   Яку відповідальність несе ФОП, якщо річний звіт з єдиного внеску подано не за встановленою формою?

   Відповідь. Форми та строки подання звітності з єди­ного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) передбачено Поряд­ком формування та подання страхувальниками звіту що­до сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'яз­кове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435).
   Пунктом 2 розділу III Порядку № 435 визначено, що фі­зичні особи — підприємці (далі — ФОП), у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, без вико­ристання праці найманих працівників, формують і пода­ють Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом, за формою згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку № 435.
   Якщо ФОП подала до контролюючого органу звітність не за встановленою формою, то відповідно до п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове дер­жавне соціальне страхування» органом ДПС накладаєть­ся на таку особу штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені платником єдиного внеску, до якого протягом року було застосова­но штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накла­дення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
   Крім того, згідно з ч. 1 ст. 1651 Кодексу України про ад­міністративні правопорушення (далі — КУпАП), зокрема подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску. — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ й організацій неза­лежно від форми власності, ФОП або особу, яка забезпе­чує себе роботою самостійно, від З0 до 40 неоподаткову­ваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені осо­бою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з правопорушень, зазначених ч. 1 ст. 1651 КУпАП, — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ й організацій не­залежно від форми власності, ФОП або особу, яка забез­печує себе роботою самостійно, від 40 до 50 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян.

Джерело:  Відповідальність ФОП за подання звіту не за встановленою формою // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 25.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар