Translate

вівторок, 21 липня 2020 р.

Про внесення змін до Класифікатора професій

   Роз'яснює головний спеціаліст експертної групи з питань професійного розвитку впродовж життя Директорату розвитку ринку праці та зайнятості Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тетяна КОСУХІНА

   Хто має право ініціювати внесення нових професійних назв робіт (посад, професій) або змін до Класифікатора професій?
С. Боришпіль, м. Харків

   Відповідь. Назви посад (професій), які використовуються у штатних розписах підприємств, установ та організацій, визначаються відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (зі змінами, далі — Класифікатор професій).

   Структура складається з кодів та назв класифікаційних угруповань (розділів, підрозділів, класів, підкласів та груп професій). Професійні назви робіт (професій, посад) згруповано в розділи, підрозділи, класи, групи залежно від характеру виконуваних робіт та кваліфікації (рівня освіти, спеціалізації).
   Ініціаторами внесення до Класифікатора професій нових назв посад (професій), інших змін і доповнень є міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, які забезпечують реалізацію державної політики у відповідних сферах економічної діяльності, всеукраїнські та галузеві об'єднання організацій роботодавців України, суб'єкти господарювання тощо, які застосовують певні професійні назви робіт. Одночасно з пропозиціями подають описи нових назв професій (проекти кваліфікаційних характеристик).
   Процедура розроблення кваліфікаційних характеристик визначається Порядком розроблення та затвердження кваліфікаційних характеристик, затвердженим наказом Мінсоцполітики України від 31.05.2017 р. № 918, зареєстрованим у Мін'юсті України 23.06.2017 р. за № 784/30652, Методичними рекомендаціями щодо формування кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженими наказом Мінсоцполітики та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 16.12.2011 р. № 547/1438.
   Таким чином, у разі виникнення питань, пов'язаних із введенням нових професійних назв робіт (посад, професій) або інших змін (вилучення застарілих професій, укрупнення існуючих професій, уточнення окремих кодів або професійних назв робіт тощо), користувачі (підприємства, установи, організації, окремі громадяни) подають обґрунтовані пропозиції до міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських та галузевих об'єднань організацій роботодавців України.
   Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, всеукраїнські та галузеві об'єднання організацій роботодавців України мають забезпечити вивчення переліку і складності завдань та обов'язків відповідних працівників, можливість віднесення виконуваних ними завдань та обов'язків до професійних назв робіт, передбачених у Класифікаторі професій, з урахуванням чинних кваліфікаційних характеристик професій працівників та інших нормативних документів та подати обґрунтовані пропозиції щодо змін до Класифікатора професій до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України для розроблення відповідних змін до Класифікатора професій.
   Після напрацювання проекту відповідної зміни до Класифікатора професій він затверджується в установленому порядку.

Джерело:  Про внесення змін до Класифікатора професій // Праця та зарплата. - 2020. - № 11. - С. 15.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар