Translate

вівторок, 21 липня 2020 р.

Повернення надміру сплачених ФОП коштів спадкоємцю

   Чи підлягають поверненню надміру сплачені кошти спадкоємцю в разі смерті ФОП? 

   Відповідь. Згідно з пунктом 43.1 ст. 43 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню платникові відповідно до ст. 43 Кодексу, крім випадків наявності в такого платника податкового боргу.
    У разі наявності в платника податків податкового боргу повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов'язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або через повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків (п. 43.2 ст. 43 Кодексу).

   Обов'язковою умовою для повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік через проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ст. 43 Кодексу).
   Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізично? особи, яка померла (спадкодавця). до інших осіб (спадкоємців).
   До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).
   З огляду на зазначене, в разі смерті ФОП спадкоємець з урахуванням норм ст. 43 Кодексу має право звернутися до контролюючого органу із заявою щодо повернення надміру сплаченої суми грошового зобов'язання протягом 1095 днів з дня виникнення такої надміру сплачено? суми за умови подання відповідних документів, що підтверджують перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла.

Джерело:  Повернення надміру сплачених ФОП коштів спадкоємцю // Праця та зарплата. - 2020. - № 11. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар