Translate

четвер, 9 липня 2020 р.

Право на одноразову грошову допомогу в разі загибелі (смерті) військовослужбовця

    Чи є підставою для виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) військовослужбовця рішення суду про встановлення факту проживання однією родиною без реєстрації шлюбу відповідно до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» за відсутності підтвердження перебування на утриманні загиблого (померлого) військово­службовця?
С. Дем'янчук, Житомирська обл.
 
    Відповідь. Одноразова грошова допомога в разі заги­белі (смерті) військовослужбовця (далі — одноразова грошова допомога) виплачується відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військово­службовців та членів їх сімей» (зі змінами, далі — Закон) у порядку, затвердженому постановою - Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 р. № 975 «Про затвердження По­рядку призначення і виплати одноразової грошової допо­моги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності вій­ськовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві» (далі—Порядок).
    Згідно зі ст. 16-1 Закону члени сім'ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язано­го або резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці — відповідно до Закону Ук­раїни «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з вій­ськової служби, та деяких інших осіб».
   Пунктом 10 Порядку передбачено, що члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого), яким призначається та виплачується одноразова грошова допомога, подають за місцем проходження служби військовослужбовця або уповноваженим структурним підрозділам державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки потрібних для призначення пенсії документів, такі документи: заяву кожного пов­нолітнього члена сім'ї, батьків та утриманців загибло­го (померлого), які мають право на отримання допо­моги, а за наявності неповнолітніх дітей — іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про ви­плату одноразової грошової допомоги; витяг з наказу про вилучення загиблого (померлого) військовослуж­бовця, військовозобов'язаного та резервіста зі спис­ків особового складу військової частини (підрозділу, органу); витяг з особової справи про склад сім'ї військовослужбовця, військовозобов'язаного та резер­віста, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у війсь­ковому резерві.
    Цим Порядком також передбачено повний перелік ко­пій документів, що додаються до заяви.
   Відповідно до п. 12 і 13 Порядку призначення й ви­плата одноразової грошової допомоги військовослуж­бовцям, військовозобов'язаним та резервістам, яких призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому ре­зерві, здійснюється Міноборони України (розпорядник бюджетних коштів).

Джерело:  Право на одноразову грошову допомогу в разі загибелі (смерті) військовослужбовця // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар