Translate

пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Право на допомогу для вирішення соціально-побутових питань

   Чи може науково-педагогічний та (або) педагогічний праців­ник університету одержати, крім гарантованої законом допомоги на оздоровлення в розмірі одного по­садового окладу на рік, ще й мате­ріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, пе­редбачену пп. 5 п. 4 наказу Мініс­терства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557?
Н. Янчук, м. Дніпро

 
   Відповідь. Згідно зі статтею 8 За­кону України «Про оплату праці» умо­ви і розміри оплати праці працівників установ й організацій, що фінансу­ються з бюджету, визначаються Кабі­нетом Міністрів України.
    Відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту» та п. 1 постанови Кабі­нету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих поло­жень частини першої статті 57 Зако­ну України «Про освіту», частини пер­шої статті 25 Закону України «Про за­гальну середню освіту», частини дру­гої статті 18 і частими першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» педагогічним і науково-педа­гогічним працівникам виплачується допомога на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) під час надання щорічної відпустки. Ця виплата є обов'язковою.
   Крім того, оплата праці працівників вищих навчальних закладів незалеж­но від відомчого підпорядкування проводиться відповідно до постано­ви Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієн­тів з оплати праці працівників уста­нов, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі зміна­ми), наказу Міністерства освіти і на­уки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тариф­них розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (зі змінами, далі — наказ № 557) та Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького скла­ду вищих навчальних закладів, за­твердженої наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90 (зі змінами).
   Відповідно до п. 5 наказу № 557 ке­рівникам навчальних закладів, уста­нов освіти та наукових установ надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах,
надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоров­лення, в сумі не більш ніж один поса­довий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

Джерело:  Про надбавку за вислугу років // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар