Translate

середу, 16 вересня 2020 р.

Про оплату праці фахівця з публічних закупівель

   Відповідальною за проведення спрощених закупівель є уповноважена особа, яка може призначатися шляхом введення до штатного розпису посади «Фахівець з публічних закупівель» з оплатою праці відповідно до законодавства.
  Які кваліфікаційні категорії застосовуються для цієї посади і який розмір посадового окладу треба вказати в штатному розписі?
С. Ткачук, Сумська обл.


   Відповідь. Закон України від 19.09.2019 р. № 114-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» (далі — нова редакція Закону) набрав чинності 20 жовтня 2019 р.   У свою чергу, згідно з ч. 1 ст. 11 нової редакції Закону, яка вводиться в дію з 19 квітня 2020 р., уповноважена особа визначається або призначається замовником одним із таких способів:
1)  шляхом покладення на працівника (працівників) зі штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством;
2)   шляхом введення до штатного розпису окремої (окремих) посади (посад), на яку буде покладено обов'язки виконання функцій уповноваженої особи (уповноважених осіб);
3)     шляхом укладення трудової угоди (контракту) згідно із законодавством.
   Таким чином, уповноважена особа визначається або призначається замовником одним зі способів, зазначених у ч. 1 ст. 11 нової редакції Закону та з дотриманням законодавства в цілому.
   Відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (зі змінами), посада «Фахівець з публічних закупівель» (код 2419.2) належить до класифікаційного розділу «Професіонали» (професійне угруповання «Професіонали у сфері маркетингу, ефективності господарської діяльності, раціоналізації виробництва, інтелектуальної власності та інноваційної діяльності»).
  Для посад розділу «Професіонали» визначено вимоги повної вищої освіти та чотирирівневе кваліфікаційне категоріювання (без категорії, І та II категорії, провідний).
  Таким чином, для посади «Фахівець з публічних закупівель» можуть бути застосовані кваліфікаційні категорії «провідний», «І категорія», «II категорія».
  Відповідно до ст. 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.
  Умови оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами, далі — постанова № 1298).
   Віднесення посад професіоналів загальних для всіх бюджетних установ, закладів та організацій, у тому числі фахівця з публічних закупівель, до відповідних тарифних розрядів здійснюється залежно від категорії на підставі додатка 3 до постанови № 1298.
   На виконання пункту 6 постанови № 1298 міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади були розроблені і затверджені конкретні умови оплати праці та розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) працівників підвідомчих бюджетних установ, закладів та організацій згідно з Єдиною тарифною сіткою з урахуванням складності, відповідальності та специфіки їхньої роботи. 

Джерело:  Про оплату праці фахівця з публічних закупівель  // Праця та зарплата. - 2020. - № 18. - С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар