Translate

пʼятниця, 18 грудня 2020 р.

Змінити прізвище: розглядаємо можливі випадки

   Звернулася до нотаріуса для оформлення спадщини після померлої бабусі. Під час перевірки документів було виявлено розбіжності у написанні прізвища з померлою. Чи можливо внести зміни у свідоцтво про смерть бабусі у відділі реєстрації актів цивільного стану?
Олена Задорожня, м. Київ

   Начальник Дарницького районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Юлія КОСТЮЧЕНКО
    Одне із завдань, покладених Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» на відділи державної реєстрації актів цивільного стану, — внесення змін до актових записів цивільного стану. Зміни до актових записів цивільного стану можна вносити у разі всиновлення, скасування усиновлення, визнання усиновлення недійсним, визнання та встановлення факту батьківства (материнства), коли під час реєстрації шлюбу дружина або чоловік зберегли дошлюбні прізвища та в подальшому вирішили обрати прізвище одного з них як спільне або приєднати до свого прізвища, а також у разі необхідності доповнення або виправлення відомостей, що містяться в актових записах цивільного стану, тощо.
    Відділи державної реєстрації актів цивільного стану вносять зміни до актових записів цивільного стану. Внесення змін до актового запису цивільного стану проводить відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказують причини відмови та зазначають про можливість її оскарження в судовому порядку.    
    Зміни до актового запису цивільного стану вносить відділ державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видають свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану.
   На свідоцтві проставляють штамп «Повторно». Свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюють та знищують у встановленому порядку  (п. 2.22 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року №96/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за №55/18793, далі Правила внесення змін).
   Зміни вносять у паперові носії актових записів цивільного стану та одночасно до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 року №1064 (пункти 1.17 та 2.16 Правил внесення змін).
   Заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану подають до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, — за місцем зберігання актового запису цивільного стану. Заява подається після пред’явлення заявником паспорта або паспортного документа (ч. 3 ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», п. 2.1 Правил внесення змін).
   Громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території України, подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану до відділу державної реєстрації актів цивільного стану на їхній вибір.
   Громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які проживають за кордоном, подають аналогічну заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану, складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, до дипломатичного представництва або консульської установи України.
   Іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану, складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання.

   Громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які проживають за кордоном або в Україні, можуть подати заяву про внесення змін до актового запису про народження у зв’язку з доповненням відомостей щодо по батькові та місця народження дитини також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем складання актового запису.
   Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України не мають права відмовити громадянинові у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін  (п. 2.3 Правил внесення змін).
   Внесення змін до актового запису цивільного стану проводять за заявою: особи, щодо якої складено актовий запис; одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини; опікуна недієздатної особи; спадкоємців померлого; представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви (ч. 2 ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»).
   Заяви батьків про виправлення (зміну) прізвища або власного імені дитини в актовому записі про її народження у зв’язку з тим, що під час державної реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або власне ім’я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймають відділи державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного року з дня народження, а заяви про виправлення власного імені дитини у зв’язку з тим, що вона фактично має власне ім’я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, — до досягнення нею 14-річного віку (п. 2.10 Правил внесення змін).
    Разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявники подають: паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства); свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, в яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті, крім тих, які належать до компетенції відділу або державних органів, від яких відділ має право їх витребувати; документ, що підтверджує сплату державного мита за видачу свідоцтва у зв’язку із зміною, доповнен­ням, виправленням і поновленням актових записів цивільного стану, або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита.
Запитання можете надсилати на електронну адресу: expert@ukcc.com.ua

Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар