Translate

четвер, 21 січня 2021 р.

Пільги: розмір та правила надання

     Веду 24-годинний догляд за дружиною інвалідом 1А групи, яка на гемодіалізі, перенесла інсульт, із психічними розладами. У вересні 2020 року я над силу вибив допомогу за догляд за дружиною інвалідом 1 А групи. Виплатили мені за цей рік 2240 гривні 60 копійок разом із 20% надбавки за прожиття в гірській місцевості. Чи правильно виплатили мені допомогу на догляд за інвалідом 1А групи? Гроші пішли на ліки, яких не вистачає. Чи можна усіх рівняти, адже є інваліди 1Б групи, які працюють, і інваліди 1 А групи — лежачі. Вдячний за відповідь.
Іван Волощук



   Директор департаменту соціальної політики КМДА РУСЛАН СВІТЛИЙ

   На сьогодні основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг визначаються Законом України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 №2671-VIII (введений в дію з 01.01.2020) (далі — закон), відповідно до якого з 01.01.2020 фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є зокрема особами з інвалідністю I групи.

   Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до закону без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, незалежно від кількості осіб, за якими здійснюється догляд, розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.01.2020 прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 2027,00 грн), встановленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи — надавача соціальної послуги за попередні шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги.
   Звертаю увагу на те, що постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 №859 затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (далі — Порядок).
  Зазначений Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі — компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі — фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі — соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є зокрема особами з інвалідністю I групи.
   Компенсація призначається і виплачується структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчим органом міської міста обласного значення, районної в місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

   Звертаю увагу на те, що фізичним особам, які надають соціальні послуги, щомісячні компенсаційні виплати, призначені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 р. №558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» (далі — Порядок №558) проводяться до дати призначення таким фізичним особам іншої виплати на догляд, установленої законодавством, або до 31 грудня 2022 року.

   Отже, враховуючи вищевикладене, вважаю за доцільне звернутись до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за вашим місцем проживання/перебування щодо правомірного нарахування компенсації як фізичній особі за соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі особи з інвалідністю І групи.

Режим доступу 

Немає коментарів:

Дописати коментар