Translate

четвер, 21 січня 2021 р.

Пільги: розмір та правила надання

    Я та мій чоловік військовослужбовці, кожен з нас має статус учасника бойових дій (АТО) з 2016 року. Придбавши квартиру 62 кв. м, де зареєстровані та проживаємо разом, ми подали заяву до органу соціального захисту населення м. Бахмут Донецької обл. на отримання пільги, де нам нарахували пільгу чоловікові 21 кв. метр загальної площі житла, а мені 10,5 кв. метра як на сім’ю. На запитання, чому мені не нарахували пільгу як учаснику бойових дій, працівник соціального захисту відповів: вони не мають права нараховувати пільгу на одне житло двом пільговикам, якщо ми придбаємо друге житло, то мої пільги будуть діяти на друге житло. Надайте, будь ласка, відповідь: як кожен з нас має отримувати знижку 75% оплати за комунальні послуги, передбачено відповідним законом України? Прошу надати інформацію про порядок нарахування пільг — знижки 75% для двох пільговиків, що проживають в одному приміщенні, під час сплати за водопостачання та водовідведення, опалення та утримання прибудинкової території, вивезення побутових відходів та електроенергію. Чи правильно нам нарахував пільгу орган соціального захисту населення м. Бахмут Донецької області?Лідія Шилатиркіна

Начальниця управління праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради ІННА СПОДІНА


   Шилатиркіна Лідія разом з чоловіком, які є учасниками бойових дій, зареєстровані і проживають в квартирі 62,6 кв.м в м. Бахмут та перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги управління (далі — Реєстр).
   Відповідно до ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасникам бойових дій надається 75% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством; 75% знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.
   Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 №117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги», пільги на житлово-комунальні послуги надаються пільговику та членам його родини за місцем проживання.
   Статтею 51 Бюджетного Кодексу України встановлено, що до членів сім’ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за ним, за умови, що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.
   Враховуючи, що два пільговики — чоловік та дружина зареєстровані в одному житловому приміщенні і входять до складу сім’ї один одного, один з них включається до Реєстру також як член сім’ї пільговика. В даному випадку пільги на житлово-комунальні послуги надаються чоловіку Шилатиркіної Лідії, а сама вона пільгами на житлово-комунальні послуги як учасник бойових дій не користується, а отримує їх як член сім’ї пільговика.
   Державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування, в межах яких держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 06.09.2014 №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (далі — Постанова №409).
   Згідно з постановою №409, соціальна норма житла, в межах якої держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, становить 21 кв. метр загальної площі або опалювальної (для оплати послуг з постачання теплової енергії для потреб централізованого опалення) на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.
   Таким чином, при опалювальній площі житла заявниці в 62,6 кв. метра соціальна норма житла складає 52,5 кв. метра (21+21+10,5). Саме на цю норму буде надана 75% знижка на оплату за теплопостачання. Різницю в 10,1 кв. метр родина повинна сплачувати самостійно в повному обсязі.
   При нарахуванні суми пільги за послуги холодного водопостачання та водовідведення використовується соціальний норматив 3,6 куб. метра на одну особу на місяць. Тобто щомісяця розрахункова норма для родини з двох осіб складає 7,2 куб. метра.Так само, на дві особи, заявницю та її чоловіка, надаються пільги у розмірі 75% на інші житлово-комунальні послуги.

   Особисте право на отримання пільг на житлово-комунальні послуги кожного члена родини (чоловіка та дружини), учасника бойових дій може бути використано ними у разі проживання за різними адресами: чоловік, наприклад, продовжує отримувати пільги за місцем реєстрації, а дружина — за місцем фактичного проживання. Однак в такому випадку державні соціальні нормативи, в межах яких надаються пільги, будуть розраховані на одну особу. 

Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар