Translate

середа, 13 січня 2021 р.

Обов’язок повнолітніх дітей утримувати своїх непрацездатних батьків

   Я пенсіонер, маю групу інвалідності. Мені не вистачає коштів для лікування та життя. Маю дорослого сина, звернувся до нього по допомогу, проте він мені відмовив. Чи зобов'язаний син мене утримувати?

    Законодавством України встановлено обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Повнолітні донька, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Обов'язок утримувати батьків включає: сплату аліментів; участь у додаткових витратах на батьків, спричинених важкою хворобою, інвалідністю або немічністю.   Відповідно до Сімейного кодексу України право на утримання виникає, якщо батьки є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги (тобто батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв'язку з відсутністю пенсії чи її низьким розміром).
    Вирішити питання можна в добровільному та судовому порядку. Батьки і діти можуть врегулювати свої відносини за домовленістю (договором), якщо це не суперечить вимогам законодавства і моральним засадам суспільства, і за бажанням укласти договір про сплату аліментів на батьків.
    Якщо повнолітні донька, син не надають матеріальної допомоги добровільно, батьки мають право звернутися в суд. Позовна заява про стягнення аліментів подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживання або перебування відповідача або позивача. Позов про стягнення аліментів може бути пред'явлено до одного/кількох з дітей або до всіх дітей разом. За подання позовної заяви у справах
про стягнення аліментів позивач звільняється від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.
   До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (стягнення аліментів), наприклад: документи, що підтверджують доводи позивача про потребу в матеріальній допомозі (довідка з управління Пенсійного фонду про розмір пенсії, довідка з лікувального закладу про захворювання тощо); довідка про склад сім'ї; довідка про заробітну плату відповідача (за наявності) тощо.
   Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін. Під час визначення розміру аліментів і додаткових витрат на непрацездатних батьків суд бере до уваги можливість одержання ними утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, а також від дружини, чоловіка та своїх батьків. До уваги береться отримання батьками пенси, пільг, субсидій, наявність у батьків майна, що може приносити дохід, тощо.
    Отже, у кожному конкретному випадку суд враховує всі види заробітку чи доходу як дітей, так і батьків.
   Обов'язок повнолітніх доньки, сина утримувати своїх непрацездатних батьків не є абсолютним. Зокрема, якщо судом буде встановлено, що мати, батько, які заявляють вимоги щодо надання їм утримання, ухилялися від виконання батьківських обов'язків та сплати аліментів на утримання дитини, то доньку, сина може бути звільнено від обов'язку надавати їм утримання та обов'язку брати участь у додаткових витратах.

 Джерело: Обов’язок повнолітніх дітей утримувати своїх непрацездатних батьків // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 38. - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41  

Немає коментарів:

Дописати коментар