Translate

середу, 15 вересня 2021 р.

НЕДООТРИМАНА ПЕНСІЯ

    На адресу нашої редакції надійшов лист: «Мій батько щомісяця 15 числа отримував пенсію через АТ «Ощадбанк». 18 липня поточного року він помер і пенсію за липень не встиг отримати. Я звернувся до управління Пенсійного фонду з приводу виплати недоодержаної моїм батьком пенсії за липень. Проте мені відмовили. Чи правомірно це?»
     Ми попросили роз’яснити ситуацію фахівців Пенсійного фонду України. І ось про що дізналися.
     Питання пенсійного забезпечення громадян, в тому числі порядок виплати недоотриманої у зв’язку зі смертю пенсії, регулюються, зокрема, Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон).                                    ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА
     Відповідно до частини першої ст. 52 Закону сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилась недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом із ним на день смерті. Зокрема, це стосується непрацездатних членів сім'ї, зазначених у частині другій ст. 36 Закону, які перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи не проживали. Такими особами є:
     1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли передбаченого законодавством пенсійного віку;
     2) діти (у тому числі діти, що народилися до спливу 10 місяців із дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.
     Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти — до досягнення ними 23 років, незалежно від того, навчаються вони чи ні;
     3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності — один із батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.
     Звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера потрібно протягом шести місяців із дня відкриття спадщини.
     У разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або якщо вони не звернуться за виплатою недоотриманої пенсії протягом 6 місяців, пенсія, що належала пенсіонерові, входить до складу спадщини.
                                    ПЕНСІЯ ЧЕРЕЗ БАНК
     Розглянемо випадок, коли пенсію зараховували на банківський рахунок. Виплата пенсій через банки регулюється Порядком виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їхні поточні рахунки у банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (із змінами). А самі поточні рахунки одержувачам пенсій уповноважені банки відкривають у порядку, встановленому нормативно-правовими актами Національного банку, що регулюють порядок відкриття рахунків у національній та іноземній валюті.
     Між уповноваженим банком і одержувачем пенсії та грошової допомоги укладається договір, одержувачу видається платіжна картка.
     Згідно з п. 13 зазначеного Порядку в разі надходження до уповноваженого банку відомостей про смерть одержувача пенсії банк зобов'язаний припинити зарахування коштів на поточний рахунок з місяця, наступного за місяцем смерті одержувача.
     Поверненню уповноваженим банком органам Пенсійного фонду підлягають суми пенсій та грошової допомоги, зараховані на поточний рахунок разом із нарахованими на них відсотками, починаючи з наступного місяця після смерті пенсіонера.
     У випадку, що описує читач газети, пенсіонер помер після зарахування пенсії на банківський рахунок. Правових підстав для повернення зарахованих коштів немає. Кошти, зараховані на рахунок батька, в тому числі пенсію за липень, можна отримати в порядку успадкування банківського вкладу.

Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар