Translate

вівторок, 14 вересня 2021 р.

Спадкування після комморієнтів

    У мене в один день померли батько і мати — потрапили в аварію. Після них залишилося нерухоме майно й транспортні засоби. Як відбувається успадкування цього майна в такому незвичному випадку?

    Наразі йдеться про комморієнтів — людей, котрі помирають одночасно (мається на увазі в межах однієї доби) і котрі не успадковують одне після одного. На законодавчому рівні цей термін не визначається, проте існують норми права, що регулюють такий вид спадкових відносин.
    Зокрема, за частиною третьою етапі 1220 Цивільного кодексу України, якщо особи, які могли б успадковувати одна після одної, померли протягом однієї доби, то спадщина відкривається одночасно й окремо по кожній із них.    Також відповідно до частини четвертої цієї статті одночасністю смерті вважається, якщо кілька людей, котрі могли б спадкувати одне після одного, померли під час спільної для них небезпеки.
    Виходячи із суті терміна й законодавчих норм, для застосування таких правовідносин має бути дотримано таких правил:
•    кількість загиблих двоє і більше осіб (спадкодавець і спадкоємці);
•    факт смерті стався одночасно в один день,
•    одночасність настання смерті осіб, які по мерли під час спільної для них не застосовується, якщо одна особа померла безпосередньо під час цієї події, а друга — через кілька днів у лікарні;
•    спадщина відкривається одночасно й переходить окремо до кожного з їхніх спадкоємців.
    Щодо заповіту; то у разі одночасної (у межах однієї календарної доби) смерті заповідача і особи, на користь якої складено заповіт, для останнього і його спадкоємців такий заповіт анулюється і не має жодної юридичної сили.
    Спадкування після комморієнтів має свої особливості.
    Передусім для виконання нотаріальних дій нотаріуса потрібен документ, який підтверджує смерть комморієнтів. Такими документами є свідоцтво лікаря або довідка фельдшера про смерть.
    Якщо факт смерті не мав документального підтвердження, то його можна встановити через суд, який у підсумку своїм рішенням може визнати громадянина померлим у передбачувану дату.
    Варто зазначити, що нотаріус на кожного з комморієнтів заводить окремі спадкові справи, коло спадкоємців, склад спадщини, інші питання визначаються окремо за кожним спадкоємцем. 

Джерело:  Спадкування після комморієнтів // Пенсійний кур'єр. - 2021. - № 32. - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41 

Немає коментарів:

Дописати коментар